Furunkoloosi
Furunkuloosi tarkoittaa varpaiden ja/tai polkuanturoiden välissä esiintyvää syvää tulehdusta. Furunkuloosissa polkuanturoiden välissä oleva iho on arka ja punoittaa ja varpaiden väliin voi muodostua rakkuloita. Koira pyrkii nuolemaan tassuja ja saattaa ontua. Furunkuloosin taustalla voi olla eri tekijät, kuten atopia/allergia, sienitulehdukset tai psyykkiset oireet (jatkuva tassujen nuoleminen). Furunkuloosin syyt ovat osittain edelleen hämärän peitossa, mutta on epäilty, että taustalla olisi immunologinen tulehdusreaktio revenneistä karvatupista vapautuneeseen materiaaliin, kuten keratiiniin ja triglyserideihin. Laukaisevana tekijänä on usein mekaaninen trauma, tulehdus, loiset tai allergia. Staffi on lyhytturkkisena rotuna alttiimpi kehittämään furunkuloosin pitkäturkkisiin verrattuna. Hoidon perustana on altistavien tekijöiden, kuten atopian/allergioiden aiheuttaman kutinan hoito ja turkin poikki hankautumisen estäminen. Tauti uusii helposti ja voi joskus vaatia runsaastikin lääkehoitoja. Taudin taustasyyn selvittäminen on hoidon kannalta tärkeää, mutta läheskään aina taustasyytä ei pystytä selvittämään huolellisista tutkimuksista huolimatta. Tällöin koiraa hoidetaan oireenmukaisesti.
Allergia ja atopiat
Atopia on geneettisestä taipumuksesta aiheutuva tulehduksellinen ja kutiseva allerginen ihosairaus, jonka synnylle on perimän lisäksi olemassa useita altistavia tekijöitä, kuten koiran elinympäristö ja olosuhteet. Atopia on elinikäinen vaiva, joka on kontrolloitavissa, muttei parannettavissa. Ruoka-aineallergia on koiralla atopiaa huomattavasti harvinaisempaa. Vain 10 % iho-oireisista koirista kärsii ruoka-aineallergiasta, jolloin koiralla on yleensä myös ruuansulatuskanavan oireita (ilmavaivat, ripuli). Atooppista tai allergista koiraa ei saa käyttää jalostukseen.
Atopia on tyypillisesti nuoren aikuisen koiran sairaus ja oireet alkavat suurimmalla osalla atoopikoista 6 kk – 3 vuoden iässä. Allerginen nuha, astma ja silmän sidekalvontulehdus ovat koiralla harvinaisia. Koira reagoi ihollaan ja atopia onkin koiran yleisin ihosairaus. Atopiaan liittyvien toistuvien ihon bakteeri- ja hiivatulehdusten esiintymisestä on päätelty, että atoopikkokoirilla olisi puutteellisesti toimiva soluvälitteinen immuunivaste. Atopialle tyypillistä on, että oireet helpottuvat ja pahenevat kausittaisesti ainakin sairauden alkuvaiheessa. Jos oireet ovat heti alkuun jatkuvia, voidaan hyvällä syyllä epäillä ruoka-aineallergiaa aiheuttajaksi.
Atooppinen iho kutisee, minkä seurauksena koira raapii ihonsa rikki. Turkki on hilseilevä ja huonokuntoinen sekä ohut tai jopa paikoin kalju. Niiltä alueilta, joissa kutina on voimakkainta, iho paksunee jatkuvan raapimisen ja kalvamisen seurauksena sekä tummuu. Muutokset paikallistuvat naamaan (huulet ja silmien ympärys), korviin, tassuihin, jalkoihin, leukaan ja vatsan alle (kainalot ja nivuset). Joillakin koirilla jatkuva kutina aiheuttaa myös käyttäytymisen muutoksia, esim. ärtyisyyttä. Toistuvat korvatulehdukset ovat eräs tavallisimmista atoopikon iho-oireista.
Koiran kutinan syy on selvitettävä huolellisesti. Jos muuta selittävää syytä ei löydy ja koiralla on atopiadiagnoosin tekemiseen oikeuttavat oireet, koiralle tehdään joko ihotesti tai allergiavasta-aineita etsitään verestä. Koiran atopian hoitoon käytetään monia eri hoitomuotoja. Kaikkein tärkein on allergeenialtistuksen vähentäminen esim. toistuvien pesujen ja ympäristön saneerauksen avulla. Jollei näiden toimenpiteiden ja sekundaaristen bakteeri- ja hiivatulehdusten hallinnalla päästä riittävään lopputulokseen, voidaan allergiatestin tulosten perusteella aloittaa siedätyshoito ja/tai lääkehoito.
Sikaripunkki
Sikaripunkki (demodex canis) on erittäin pieni hämähäkkieläin, joka asustaa koiran karvatupen sisällä ja talirauhasissa. Se on yleinen asukas kaikkien koirarotujen iholla. Ongelmia siitä voi tulla vasta silloin, kun koiran vastustuskyky jostain syystä alenee, jolloin sikaripunkki voi aiheuttaa karvattoman punoittavan alueen ihossa. Karvattomat laikut eivät yleensä vaivaa koiraa, eivätkä vaadi erityisiä toimenpiteitä. Kun koiran vastustuskyky paranee, laikut häviävät itsestään. Sikaripunkki voi aiheuttaa myös korvatulehdusta.
Sikaripunkkilaikuista on syytä erottaa koiran päälaella sijaitsevan tuoksurauhasen tai hännän päällä sijaitsevan häntärauhasen kausittainen kaljuuntuminen, joka ilmeisesti liittyy enemmän hormonitoimintaan.
Nuoruusiän demodikoosi
Demodikoosi on sikaripunkin aiheuttama ihosairaus. Nuoruusiän paikallista demodikoosia esiintyy alle vuoden ikäisillä staffeilla. Se leviää emolta pennulle ensimmäisten elinvuorokausien aikana. Myöhemmin tauti ei tartu. Pennulle ilmestyy karvattomia kolikon kokoisia läiskiä pään ja joskus selän sekä raajojen alueelle, ja ne häviävät yleensä itsestään vuoden ikään mennessä. Ne eivät uusiudu, eivätkä vaadi erityisiä hoitotoimenpiteitä tai lääkehoitoa. Noin kymmenessä prosentissa nuoruusiän demodikooseista tauti etenee ja leviää yleistyneeksi demodikoosiksi. Paikallisen demodikoosin sairastaneiden staffien jalostuskäytölle ei ole estettä.
Yleistynyt demodikoosi
Jos punkit lisääntyvät hallitsemattomasti, ne saavat aikaan yleistyneen demodikoosin. Yleistyneessä demodikoosissa karvattomia läikkiä on hyvin runsaasti. Yleistynyt demodikoosi on vakava ihosairaus, jossa ihomuutokset muuttuvat pahemmiksi ja karvattomat alueet laajenevat. Yleisoireita ovat muun muassa väsymys, kuumeilu, ruokahaluttomuus ja imusolmukkeiden paisuminen.
Yleistynyt demodikoosi vaatii pitkän hoidon. Sitä hoidetaan suun kautta annosteltavilla loislääkkeillä. Yleistyneeseen demodikoosiin usein liittyvää bakteeriperäistä karvatupentulehdusta hoidetaan antibiooteilla. Kortisonivalmisteita on vältettävä.
Yleistyneen demodikoosin syytä ei täysin tiedetä. Altistavina tekijöinä pidetään sisäloisia, kiima-aikoja, hormonaalisia sairauksia, glukokortikoidilääkityksiä ja kemoterapiaa. Spontaania paranemista ei ole koskaan raportoitu. Aikuisiällä puhjenneen demodikoosin taustasyy tai sairaus olisi hyvä selvittää. Yleistyneen demodikoosin uskotaan olevan perinnöllistä, joten siihen sairastuneita koiria ei suositella jalostuskäyttöön.