Pennun ostajalle

Staffin suosio on jatkuvassa nousussa. Staffin pentuja rekisteröitiin Suomessa vuonna 2023 ennätysmäärä, ja myös rodun kasvattajia on enemmän kuin koskaan aiemmin. Silti staffi ei ole ihan kenelle tahansa sopiva rotu. Staffin vilkkaus ja touhukkuus yhdistettynä voimaan ja ketteryyteen edellyttävät koiran fyysistä hallintaa ja ennakointia sekä huolellista tapakasvatusta. Rodun historian vuoksi staffeilla ilmenee jonkin verran vieraskoira-aggressiivisuutta. Siksi staffi ei sovellu esimerkiksi perheen lasten talutettavaksi tai vietäväksi koirapuistoon vieraiden koirien seuraan.

Koiran hankinta on verrattain kallis ja kauaskantoinen päätös. Vaikka toive omasta staffista olisi voimakas, mieti tarkkaan, mikä sinulle on tärkeää ja tee taustatyöt huolellisesti, kun etsit juuri sinulle sopivaa kasvattajaa, yhdistelmää ja pentua.

Kuvassa on punavalkoinen staffinpentu.
Staffi: Zesiro_Annamari Sundgren

Vinkkejä pennun ostajalle

Perehdy Staffiyhdistyksen nettisivuilta löytyvään tietoon rodusta ja rodun terveydestä, staffordshirenbullterrierin jalostuksen tavoiteohjelmaan (JTO) sekä perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan (PEVISA). Lue Suomen Kennelliiton sivuilta koiran ostamisesta ja omistamisesta ja selaa Kennelliiton jalostustietojärjestelmää. Sieltä löytyy rotua koskeva virallinen tilastotieto, rodun kasvattajat sekä kasvattajien rekisteröimät pentueet terveystutkimustuloksineen. Monilla kasvattajilla on nettisivut, mutta ei kaikilla. Toiset löytyvät esimerkiksi sosiaalisesta mediasta. Somesta löytyy myös runsaasti rotuaiheisia keskusteluja.

Pyri näkemään ja tapaamaan erilaisia staffeja esimerkiksi koiratapahtumissa ja kysele rohkeasti rodun harrastajien kokemuksia rodusta ja kasvattajista. Staffiyhdistyksen vuosittain järjestämät erikoisnäyttely ja muut tapahtumat ovat oivallisia tilaisuuksia nähdä kerralla runsaasti staffeja ja tavata rodun harrastajia.

Osta staffi Kennelliittoon ja Staffiyhdistykseen kuuluvalta kasvattajalta. Hankkimalla puhdasrotuisen rekisteröidyn staffin saat koiran, jolla voi odottaa olevan tietynlaiset, rodulle tyypilliset ominaisuudet ja jonka suku on dokumentoitu sukutauluun. Sukutaulun koirista on olemassa virallista tietoa Kennelliiton tai ulkomaisten kenneljärjestöjen tietokannoissa.

Kun olet perehtynyt rotuun ja kartoittanut rodun kasvattajia, valikoi heistä muutamia, joihin otat yhteyttä. Älä lähetä samaa sähköpostia kaikille. Suositun rodun kasvattajat saavat paljon yhteydenottoja, ja ensivaikutelman voit tehdä vain kerran. Yhteydenottoon kannattaa panostaa, jotta erotut joukosta eduksesi.

Valmistaudu kertomaan itsestäsi ja koirakokemuksestasi, miksi ja millaista staffia etsit ja minkälaista elämää olet ajatellut staffin kanssa elää. Kerro myös harrastustoiveistasi, jos sinulla sellaisia on. Ole aito ja rehellinen. On kaikille osapuolille parempi, että ei synny turhia odotuksia. Moni kasvattaja varmasti kuulee mielellään, miksi juuri hänen koiransa ja kasvatustyönsä herätti kiinnostuksesi.

Koirankauppa on pääsääntöisesti luonteeltaan luottamuskauppa, jonka toteutuminen edellyttää molemminpuolisen luottamuksen syntymistä. Ostajan on toisaalta hyvä harkita, millaista kasvatustyötä haluaa ostopäätöksellään tukea. Vastuullinen kasvattaja haluaa yleensä tavata varteenotettavat ostajaehdokkaat ennen kuin voi harkita pennun myyntiä heille. Myös pennun ostajan on hyvä nähdä pentueen vanhemmat tai vähintään pentueen emä sekä olosuhteet, joissa pentu kasvaa. Siispä, kun olette kasvattajan kanssa saavuttaneet luontevan keskusteluyhteyden, tarjoudu tapaamaan kasvattajaa ja hänen koiriaan, mutta huomioi, että kaikki eivät välttämättä halua kutsua ventovieraita suoraan kotiinsa. Tapaaminen onnistuu myös esimerkiksi koiratapahtumissa tai vaikkapa kävelyn merkeissä.

Kysele rohkeasti mieltäsi askarruttavia asioita. Kasvattaja kertoo varmasti mielellään omista koiristaan ja kasvateistaan ja osaa vastata rotua ja pentuetta koskeviin kysymyksiin. Muista, että sairauksista ja vioista vapaita sukulinjoja ei ole olemassa missään rodussa, eikä pienestä pennusta voi varmuudella ennustaa, millainen aikuinen siitä tulee. Kasvattaja voi tehdä parhaansa vanhempien valinnassa ja pennun ensimmäisten elinviikkojen aikana, mutta millainen yksilö pennusta lopulta kasvaa, on myös monen sellaisen tekijän summa, johon ei kasvattaja ei voi vaikuttaa.

Kasvattaja saa luovuttaa koiranpennun uuteen kotiin aikaisintaan 7-viikkoisena. Sitä nuoremman pennun paikka on emänsä ja sisarustensa luona synnyinkodissaan. Mikäli olet ottamassa varttuneempaa koiraa, selvitä mahdollisimman hyvin, millaista elämää se on elänyt ja onko jotain erityistä, mitä sinuun kuuluisi koirasta tai sen käytöksestä tietää.

Varaudu siihen, että ensimmäinen tai toinenkaan yhteydenotto ei vielä johda kauppoihin.  Rodun suosion vuoksi staffipentueet ovat myös usein varattuja ennen kuin syntyvät, mutta älä lannistu. Aktiivisesti rodun parissa toimivilla kasvattajilla on yleensä aina tulevaisuuden suunnitelmia, joihin odottamaan varautunut ostajaehdokas saattaa hyvinkin saada eturivin paikan. Kasvattaja voi myös ohjata hyvältä tuntuvan ostajaehdokkaan eteenpäin toiselle kasvattajalle, jolle on lähiaikoina tulossa pentue. Mikään ei estä kyselemästä pentua useammalta kasvattajalta samanaikaisesti, mutta asiasta kannattaa olla avoin – monet kasvattajat nimittäin tuntevat toisensa. Muistathan myös reilusti ilmoittaa, jos pennun hankinta ei syystä tai toisesta ole enää ajankohtaista tai jos onnistut löytämään pennun muualta.

Vaikka etsisit “vain kotikoiraa” tai vaikka pennun etsintä tuntuisi ajoittain kivikkoiselta, älä luovu omista vaatimuksistasi. Myös kotikoiran on syytä olla mahdollisimman terve ja hyväluonteinen. Kasvattajilla on kullakin omat näkemyksensä ja mieltymyksensä, mutta kaikilla tulisi yhteisenä tavoitteena olla terveen, rotumääritelmän mukaisen ja hyväluonteisen staffin jalostaminen.

Missään muualla maailmassa ei staffien terveyttä tutkita yhtä kattavasti kuin Suomessa, ja harvassa ovat ne maat, joissa on asetettu staffien jalostukselle ylipäätään mitään ehtoja. Huomaa, että Suomessakin PEVISA-määräykset ovat vain se minimi, mikä yhdistelmän tulee täyttää. Enemmänkin saa ja kannattaa jalostukseen käytettäviltä koirilta tutkia ja selvittää.

Rodussamme on laaja väriskaala ja epätoivottavia värejä vain kaksi: tan-merkit ja maksanväri. Kaikki muut värit ovat lähtökohtaisesti samanarvoisia. Älä siis maksa suotta ylimääräistä jostain tietystä väristä, kuten sinisestä. Tutustu etukäteen myös Kennelliiton kauppasopimukseen.  Jos harkitset sijoituskoiraa, perehdy huolellisesti sijoitussuhteen oikeuksiin ja velvollisuuksiin.

Yhdistyksen pentuvälitys auttaa

Staffiyhdistyksellä onpentuvälitys, jonne yhdistyksen jäsenet voivat ilmoittaa kriteerit täyttävän pentueen vapaita pentuja tai uutta kotia etsiviä aikuisia staffeja. Pentuvälittäjän puoleen voit kääntyä myös staffin hankintaa koskevissa yleisluontoisissa kysymyksissä. Pentuvälittäjä ei kuitenkaan kommentoi tai suosittele yksittäisiä kasvattajia.

Onnea pennun etsintään!